Wij zijn KIC

Mijn naam is Kim Schouten, ik ben docent op het Tabor college in Hoorn en daarnaast eigenaar van KimS training en ontwikkeling. In samenwerking met onze werkgever (Tabor college) en verschillende collega’s hebben wij de stap genomen om een schoolbreed sociale vaardigheidsprogramma te ontwikkelen voor het voortgezet onderwijs (KIC – Kracht In Controle).

Het experiment

Uit het gevoel van onveiligheid binnen de school/klas zijn wij vijf jaar geleden begonnen met het geven van trainingen. De resultaten van de training waren goed, maar we liepen toch tegen een aantal zaken aan. De leerlingen die aangemeld werden waren vaak de leerlingen die niet voor zichzelf op durfden te komen, of werden opgegeven op initiatief van ouders. De leerlingen die de onveiligheid creëren zoals de pesters, werden bijna nooit aangemeld of wilden niet meedoen. Dit betekende dat we in de trainingen niet alle kanten konden belichten en het probleem ook niet bij de wortels konden aanpakken. Voor de leerlingen die wel meededen voelde het soms als benadrukken van hun ‘zwakte’ en een nieuwe mogelijkheid om gepest te worden.

Iedereen doet mee

Met deze conclusies hebben wij bij de directie aangegeven dat het wenselijk zou zijn wanneer alle leerlingen in aanmerking komen voor een dergelijke training, omdat dit naar ons idee de enige manier is om het klimaat binnen de school blijvend te veranderen. Onze directie heeft dit advies zeer serieus genomen en besloten om voor het eerste leerjaar een lesuur op het rooster te zetten, dit uur zou gaan plaatsvinden tijdens een extra uur LO en zou dan meteen gegeven gaan worden door onze gymdocenten.

Om dit te realiseren hebben wij voorgesteld een jaarprogramma te schrijven en te zorgen voor wekelijkse lessen. Uiteindelijk is het programma doorontwikkeld voor alle richtingen in het VO leerjaar 1 en 2. Ook voor de leerlingen van leerjaar 3 is er een KIC methode. Deze is minder fysiek en meer gericht op LBO. De doorstroom naar het MBO en stage wordt hier uitgebreid behandeld. Uiteraard komen de thema’s wat betreft samenwerken en delen uit leerjaar 1 en 2 terug.

Het programma is binnen 4 jaar op onze school uitgegroeid tot een groot succes en daarom hebben we de beslissing genomen om dit succes te delen met anderen scholen. KIC draait momenteel al op verschillende scholen en is een vast onderdeel van VOcontent. VOcontent scholen hebben binnen hun reguliere abonnement toegang tot de KIC web-applicatie en mentorlessen. De fysieke methode kan aanvullend besteld worden.

Wilt u ook graag meedoen met het programma van KIC, vraag dan via de site van VOcontent meer informatie aan. Wat betreft de methode kunt u hier op de website het contactformulier invullen.

Een prettig leer- en leefklimaat op school begint met inzicht!

Direct starten met KIC!

Bekijk de online demo.

Wij laten u graag zien wat KIC voor uw school kan betekenen. Kijk bijvoorbeeld rustig rond in de online KIC App. Vul onderstaande gegevens in en binnen enkele minuten krijgt u een link toegestuurd.

Een maand lang gratis uitproberen.

Wij nemen eerst contact met u op om uw specifieke wensen in kaart te brengen om uw demo omgeving op uw wensen af te stemmen. U kunt daarna in uw eigen tempo kennis maken met KIC.

Contact demo aanvraag